U22,U16 EB értékelés...

v, 2017-11-12 13:40 — senseiagocs
EB kielce.jpg
A7DCC35F-21CD-4EEF-9EB2-726840D976D3.jpeg
2017.11.11. U-16, U-22 Európa bajnokság, Kielce 

A Yakuzák Se hét versenyzője jutott ki az Európa bajnokságra. Négy felkészítő versennyel és egy országos hegykői edzőtáborral futottunk neki a legrangosabb őszi versenynek. Sok olyan erőfeszítést tettünk, amellyel szerettük volna pótolni a saját hiányosságainkat és a rajtunk kívülálló okokból felmerülő hiányosságokat is. Az EB-re kijutott versenyzők közül többen úgy tudtak részt venni az ifjúsági EB-n, hogy a siklósi válogató versenyen nem kellett kivívniuk az indulás jogát, mert olyan kevesen indultak, hogy a nevezéssel egyidőben tulajdonképpen EB résztvevőkké váltak. 

Kiválasztás/szétválasztás

Az MKKSZ klubjai három branchra tagozódva végzik munkájukat és minimális kommunikáció mellett kifejezetten csak a saját érdekeiket szem előtt tartva alakítják, kötögetik – bontogatják pillanatnyi érdekek mentén megállapodásaikat a kontinens és világversenyekre utazó csapat kijelölésével kapcsolatban. Nincs konszenzus a kvalifikációval kapcsolatban, ezért hatalmas személyes konfliktusba torkolló viták övezik az utazó csapat kijelölését. Ezért fordulhat az elő, hogy teljesen alkalmatlan versenyzők jutnak ki és sok esetben motivált és a jövő építése szempontjából potenciális versenyzők maradnak itthon. Ha ez még nem lenne elég a magyar válogatott hátrányos helyzetéhez, akkor a versenyrendszerek okozta zűrzavar biztosan elegendő. A hazai ifjúsági versenyszabályok teljesen eltérnek az EKO versenyszabálytól, az EKO szabályrendszer pedig tényszerűen, statisztikai számokkal is bizonyíthatóan teljesen alkalmatlan, hogy a világ élvonalába juttassa el a versenyzőket. Nyugodtan ki lehet mondani, hogy Magyarországon nincs kiválasztási rendszer, hiszen a kiválasztási rendszer alapja az, hogy a versenyszabályok és a versenyrendszer harmonizáljon a legmagasabb szinttel, a Világbajnokságok mozgásanyagával és dinamikusan lekövesse a nemzetközi trendeket. 

Magyar „válogatottak” azaz pímszámból összetett szám 

A három részre tagozódott magyar válogatott, mintha három külön nemzet lenne az EB-n. Versenyzőik nem tartanak össze, nem segítik egymást, ezáltal jelentősen kisebb lelki támasszal tudnak neki futni -EGYség hiányában- a versenyeknek. A sikerek, kudarcok feldolgozása sem tud megfelelő szakmai mederben a tovább lépés reményében megtörténni ezért építkezés nem tud megvalósulni. Ez a verseny ismét bebizonyította, hogy teljes modell - és szemléletváltásra van szükség a „válogatottakkal” kapcsolatban. Az előző mondat második része, vagyis az, hogy többes számban beszélünk a magyar válogatottról ékes bizonyítéka annak, hogy szakmailag lehetetlen helyzetben vergődik a három branch. Talán ideje lenne megkérdezni azokat, akik a tatamira lépnek - vagyis a versenyzőket életkortól függetlenül-, hogy mi a véleményük erről, és ideje lenne támogatni őket versenyzői álmaikban, félretéve a „shihanosdit, senseiesdit, sempaiosdit”. 
Itt ugyanis csak versenyző van, aki nélkül valljuk be nehéz versenyt rendezni. Ő az aki a bőrét viszi a vásárra a tatamin. Sokan elfelejtik ezt az érzést, vagy sohasem érezték meg ezt, ezért nem generálnak változást. 

Ifjúsági Európa bajnokság

A lengyelek méltó módon szervezték és nagyon komoly rákészüléssel, anyagi befektetéssel rangos versenyt rendeztek Kielcében, ahol Szabó Liza kezdte meg a Yakuzák SE-ből a küzdelmeket. Liza fejlődést mutat az utóbbi időben önmagához képest, de ez a nemzetközi szinthez képest minimális felzárkózást jelent, és sokat kell még tennie Lizának ahhoz, hogy hazai szintű versenyzőből nemzetközi szintű versenyző válhasson. Koncentrációja és hozzáállása pozitívan változott az elmúlt időben, de túl későn és túl keveset ahhoz, hogy akár egy kört is tudjon nyerni egy ilyen rangos versenyen. 
Hasonló helyzetben van Lendvai Laci, aki több éves eltékozolt edzésmunkát, kihagyásait próbálja pótolni. Mivel a legérzékenyebb időszakban kimaradtak az erőfejlesztés alapjai így nem tud megfelelően és robbanékony technikákat végrehajtani, ráadásul az erőtranszfer sem tud hatékonyan működni nála, mivel a törzserő sem megfelelő. Első küzdelmét azonban jól felépített és megbeszélt stratégiának köszönhetően az utolsó másodpercben meg tudta nyerni egy wazarit érő fejrúgással. Ez is azt mutatja, hogy kívülről kapott információk alapján be tudja csapni ellenfelét, de nincs meg az a test, illetve nincsennek meg azok a képességek, amihez nyúlni kell, ha harcolni kell, és nem lehet fifikával becsapni az ellenfelet. Az életmód modul egyik összetevőjében a motiváció területén komoly nehézségekkel küzd, amely kihat mindenre és ez oda-vissza ható módon gyengítik a teljesítményt bármiről legyen is szó.
Szajka Bendegúz kezdi utolérni önmagát, azaz a hirtelen nyúlással bekövetkező mozgáskoordinációs zavarokat kezdi helyre tenni és erőben is tudott fejlődni. Küzdelmében sok a felesleges izomfeszülés és versenyrutinjához képest ezt nem tudja jól kezelni. Két küzdelmet is tudott nyerni az EB-n és a legjobb 8-ban végzett. Az elődöntőbe jutásért magyar-szlovák ellenfelétől kapott ki, rosszul építette fel küzdelmét, és testbeszéde, tatamin nyújtott képe, jelenléte nem volt megfelelő, és nagy meglepetésünkre kikapott. 
Gál Barna első küzdelmét nagyon határozottan nyerte, azután érthetetlen okok miatt leblokkolt és tudásának csekély százalékát mutatta csak meg. Igaz, hogy a verseny reggelén hányással és hasmenéssel küzdött. A legjobb 8-ban fejezte be a küzdelmeket, pontszerzőként. Változásra való képessége gyenge, az pedig alapfeltétel ebben a relációban. Ez a megállapítás igaz az egész felkészülésére és életvitelére is.
Kerekes Réka négy küzdelem után védte meg Európa bajnoki címét és tényleg voltak ügyes megoldásai, többször szerzett warazit, sőt az elődöntőt is gyorsan meg tudta nyerni. Ha a pillanatnyi nemzetközi trendeket figyelembe vesszük, akkor pontosan Réka eredményeit szem előtt tartva kiemelt felelősséggel kell értékelni a teljesítményét. Még mindig sok változtatni való van az érzelmi háttér megteremtésében és a technikák dinamikai jellemzőinek, valamint annak erejével kapcsolatban. Annak ellenére, hogy Réka Európa bajnok lett, arányaiban hatalmas munka vár rá, amit ha nem végez el junior korban bezárulnak azok a lehetőségek, amelyekkel komoly felnőtt versenyzővé válhat. Gratulálunk Rékának, hogy fejlődött az elmúlt időben és szorgalmasan végig tudta csinálni a felkészülést. Biztatjuk arra, és támogatjuk mindenben, hogy előre tudjon lépni. Szerénysége és emberi kvalitása példaértékű az ifjúsági korcsoportban. 
Móczó Milán végig tudott menni ezen az EB-n is egészen a döntőig komolyabb ellenállás nélkül. A döntőben az az ukrán versenyző tudta felülmúlni Milánt, aki testi adottságait tekintve előnyt élvezett. Ebben a szabályrendszerben, ahol testpajzs van és a versenyzők ráadásul kesztyűt is viselnek, és még a combrúgás sem használható, rá tudta kényszeríteni akaratát Milánra. Valószínű más lett volna a küzdelem képe, ha nem ilyen szabályrendszerben kell megméretnie magát Milánnal. Milán számára kifejezetten fontos lesz a jövőben ennek az antropometriai hátránynak a kiküszöbölése érdekében olyan stratégiai és taktikai képzésre és a hozzá tartozó képességhalmaz fejlesztésére, amivel át tudja majd hidalni ezeket az akadályokat is. Milán eddig megszerezett mozgásmintái és a meglévő képességek miatt bátran tekinthet a jövőbe, most pedig kapott egy visszajelzést, hogy merre induljon tovább. Ha megnézzük a japán hasonló kortársainak mozgásanyagát, akkor láthatóvá válik, hogy Milánnak valóban van mit gyakorolnia és a folyamatos edzéseinek köszönhetően rövid idő alatt át tudja szervezni mozgását, illetve új elemeket tud beilleszteni. Gratulálunk Milán az EB ezüsthöz, és az elmúlt egy év munkájához. Ott vagy a korcsoportod nemzetközi elitjében és mindenki elismeri, hogy technikailag is magas szintű tudásod van, nem kell mást tenni, csak előre tekinteni. 

U-22 EB

Fekete Farkas számára nagyon fontos verseny volt ez az EB, hiszen itt a 22 év alattiak között bizonyíthatott a tavaszi felnőtt EB után, ahol a regnáló Európa bajnokkal találkozott a harmadik körben. Jó lett volna, ha több tapasztalatot szerez egy ilyen minőségű versenyen. Azzal a svéd fiúval kezdett, akit legutóbb Horvátországban wazarival vert, és jól felépítette a küzdelmét. Erős hajrát is tudott csinálni, de végül csak egy zászlót kapott. Így  végül súllyal kikapott 4 perc után. Képességeinek hatalmas halmaza marad rejtve folyamatosan, amit csak nagyon ritkán tud megcsillogtatni és érzelmileg nem tudja úgy befolyásolni önmagát, hogy az át tudja ütni egy EB falát. Ezen a területen hatalmas tartalékai vannak itt kell keresni a megoldást annál is inkább, mert életkorának is köszönhetően új szakaszba lépett Farkas. A felnőtt versenyzővé válás végső szakaszában az értelmi, érzelmi és a fizikai test szinkronjának megteremtése már nem csak edzői feladat, hanem önjáró, saját útkereső versenyzővé kell válnia. Hasonló ez a szülő-gyerek leválasztódáshoz, amikor a szülő távolról figyeli gyermekét.  Az edző itt is csak támogatni tudja a felnőtt versenyzőt, aki önálló véleménnyel bír és kialakítja saját stílusát a tatamin. Gratulálunk Farkas a felkészülésedhez és az utóbbi hónapokban nyújtott fejlődésedhez, jó úton vagy, ne rettenj meg az előtted álló önállósodási folyamattól. 

Minden bizonnyal nem ez az EB lesz az, amit szívesen lapozunk fel archívumainkban, mert nagyobb elvárásokkal érkeztünk Kielcébe mint ami teljesült. Annak reményében ültünk autóbuszba, hogy meg tudjuk ismételni a tavalyi -nem feltétlenül érmekben mérhető.- sikert, azaz az aktuális bajnokokhoz feltudunk zárkóztatni újabb nemzetközi sikereket elérő versenyzőket. Ez nem most sikerült. Kerekes Réka és Móczó Milán fel tudott zárkózni Mező Lilihez tavaly, idén viszont Milánhoz és Rékához nem tudtak közelebb lépni a most debütáló versenyzőink. Szajka Bendegúz kivételével ennek elkötelezettségbeli és hozzáállásbeli okai vannak, ami természetes módon megbosszulja magát egy ilyen rangos versenyen. A gyenge lábakon álló felkészülés néhány lábát egyből kirúgja az EB-n érzett nyomás és csupán idő kérdése mikor dől össze a teljes rendszer. Bendegúznak nagy küzdelme van, hogy újra összerendezze saját testét és mozgását, amiben láthatóan szép eredményeket ért el, és utol is érheti a nemzetközi szintet jövőre, vagy junior korában, ami hit és akarat kérdése csupán. Összességében a Yakuzák SE-ben most jelenlévő legeredményesebb versenyzők számára nagy változás következik, hiszen az egy csatornás kommunikációt megváltoztatva partneri kapcsolatra kell törekedniük edzőjükkel és egymással is, amiben nagy hiányosságok voltak ebben a felkészülésben. Az önképzés és a szakmai gondolkodás a jövő sikereinek a biztosítéka. November 23-ra szerveztük még az EB-t megelőzően egy kommunikációt tréninget, ahol fel tudjuk tárni a közös munka legfontosabb pilléreit a problémák okait, az előrelépés módszereit, lehetőségeit. Osu Sensei Agócs Tibor

(tovább...)