IX. Hegykői Edzőtábor beszámoló...

v, 2017-11-05 16:27 — admin
23231186_1488212734599601_5890229929127598908_n.jpg
2013. őszén Horváth Laci kezdeményezésére azzal a szándékkal kezdtük el a Hegykői edzőtábor sorozatunkat, hogy megreformáljuk a hazai küzdelemoktatást, és az ahhoz kapcsolódó képességfejlesztés módszereit. Kezdetektől fogva kizárólag a szakmai előrelépés, új pedagógiai módszerek alkalmazása, és egy teljesen új rendszerszemlélet beültetése volt a cél. A hazai küzdelemoktatásban és versenyfelkészülésben uralkodó „bábeli zűrzavar” helyett az egységes szakmai nyelv megteremtése is kiemelt feladat volt. 
Most hétvégén a kilencedik edzőtáborunkat rendeztük meg, és ez idő alatt egyetlen fillér hasznot nem termeltünk, és nem vettünk ki a munkánkból. Visszatekintve mind a 9 edzőtáborban – különböző szakmai modulokban – a legmagasabb szinten tudtuk közvetíteni és átadni az információt. Az Y Akadémia 3 DVD-jén 7 témakörben mutatja be azokat a kiemelt területeket, amelyek a küzdelemoktatásban nélkülözhetetlenek. Ezeket szisztematikusan egymásra építkezve mutattuk be és ehhez kapcsolódóan oktattuk a táborok résztvevőinek. Ezekkel az előzményekkel bátran vághattunk bele egy rendkívül érzékeny időszakban - EB felkészülés finishében - az integrált edzésekbe. De mit is jelent ez pontosan? Az időszaknak megfelelő sportágspecifikus feladatokat a képességfejlesztés különböző eszközeivel oly módon tettük hatékonnyá, hogy azok ingerei, ingertársításai magasabb szintre emeljék a sportágspecifikumban megjelölt célokat. Mindezt úgy sikerült megvalósítanunk, hogy közben nemzetközi mérkőzésekre jellemző hőfokot és aurát tudtunk teremteni a felkészülő versenyzők számára. Ebbe az edzőtáborba is 100-nál többen jöttek el, és így nagyon sok eltérő előképzettségű, stílusú küzdőpartner, segítő állt rendelkezésére az EB-re készülők számára. 
Az edzőtáborban a legnagyobb szerepet az alábbi témakörök kapták: 
idegrendszeri gyakorlatok, 
észlelés-döntés-végrehajtás, 
reaktív gyakorlatok, 
reakció gyakorlatok, 
stabilizáció, mobilizáció, koordináció, 
gyorserő, 
agilitás, 
metabolikus gyakorlatok
Olyan edzőkkel, akik kiemelkedő pedagógiai érzékkel tudták átadni a megfelelő időben a megfelelő információt, másodpercről másodpercre emelve az edzések hatékonyságát. Nyolc edző dolgozott tervszerűen megfelelő előkészítő munka után elképesztő harmóniában. Dr. Rácz Levente a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője és kollégái Fridvalszki Marcell, Falatovics Ádám és Bethlendy Béla nemcsak szakmai képzettségüket és hozzáértésüket bizonyították, hanem nagyszerű emberi kvalitásukat is. Az Y Akadémia edzői stábja is kivette a részét a szakmai és szervezői munkából. Szabó Zsófi a gyerek versenyzők edzése mellett frappánsan jól előkészített adminisztrációval gyorsan akadálymentesen végezte a regisztrációt, és Iván Tündével együtt sokat hozzá tudtak tenni az edzések hangulatához, valamint a versenyzők motiválásához. Trabach Sándor végig megbízható, lelkes, dinamikus partnere volt Dr. Rácz Levente csapatának. Sensei Agócs Tibor tervezte és vitte ismételten az edzőtábort, és tartotta kézben a felkészülést. Igaz, hogy ekkora edzői stáb először dolgozott az Y Akadémia edzőtáborában, de sikerült egymást erősítve fantasztikus szakmai harmóniát megteremtve együtt dolgozni. 
A közel 3 tonnányi felszerelés szinte minden darabját használni tudtuk, és változatos módon az edzések fő céljával harmonizáló gyakorlatokban sikerült bekapcsolni őket. 
Köszönet Csizmadia Viktornak a szállításért, a pakolásért, és az elkötelezettségéért.  De sokkal több létrejött ebben az edzőtáborban, mint a nagyon sokszor áhított magas színvonalú szakmai munka, ugyanis falat rengető és libabőrt okozó hangulatban egy csapattá kovácsolódtak a jelenlévők, és olyan extázisszerű munkára inspirálták a versenyzőket, amit nagyon sokan először élhettek meg életükben. Ebben a táborban a pozitív visszajelzések is mások lettek. Az azonosulás és a megértés olyan szintjére jutottunk, ahol a közös ügyünket a hazai karate felemelését a tekintetekből ki lehetett olvasni. 
Az Y Házban rendszeresen sportoló hobbisták is eljöttek, és a külön edzések mellett néhány karate edzésen is részt vettek. Példát mutattak gyermekeiknek és tiszteletet vívtak ki a versenyzőktől, edzőktől, és sokat tudtak hozzátenni a tábor hangulatához. Az EB felkészülők számára nem ért véget a felkészülés a tábor utolsó edzésével, számukra egy fókuszált hét következik, ahol elvégezhetik az utolsó feladataikat: a mentális programozást, és élesíthetik még a formájukat. Az Y Akadémia IX. Hegykői Edzőtáborában három ország három karate szervezet közel 20 egyesülete vett részt. Vendégünk volt Inga Mikstaite sokszoros Európa bajnok és Világkupa győztes versenyző.
„Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki segítette ennek az edzőtábornak a létrejöttét. Külön köszönet a Tornácos Panzió vezetőjének és személyzetének a minőségi szállásért és étkezésért, valamint Horváth Lacinak a szervezői munkájáért. A X. Hegykői Edzőtábor témája és időpontja decemberben kerül kihirdetésre.” osu. Sensei Agócs Tibor
„Y Akadémia – A szükséges tudás a változáshoz”

(tovább...)