2019.06.27-30. Prága U16, U18, U20 és Súlycsoport nélküli Európa Bajnokság

v, 2019-06-30 16:58 — admin
83C98285-5148-4E3C-95A6-A33D64C79DA0.jpeg
0452271D-0A24-41B5-841E-28411317C643.jpeg
Négy arany, egy ezüst, négy bronz és egy különdíj története…

Megtörtént az eddig lehetetlennek tűnő csoda, hiszen kilenc versenyzőből kilencen álltak dobogóra a prágai EB-n. Ha ez még nem lenne elég, Európa legeredményesebb egyesülete a Yakuzák SE lett. Megelőzve számos nemzetet. Minden idők legfiatalabb súlycsoport nélküli Európa bajnoka Mező Lili lett. Minden kategóriában, amelyben versenyzőt indítottunk, Európa bajnoki címet is szereztünk. Móczó Milán megvédte EB címét.

A magyarországi kvalifikációs versenyek után Treba Kíra varga betűjét is beleértve, kilenc versenyzőnk felkészítését végeztük el, rendkívül koncentráltan. Természetesen ez a felkészülés nem most kezdődött el ebben az évben, hanem sokan egy évtizedes folyamat menedzseléssel jutottak oda, hogy szerepet kaphattak ebben az évben is a kontinens viadalon. 
A most tatamira lépő csapatból hat fő Japánt is megjárta és volt, aki közülük két-három alkalommal is végig csinálta a hosszú felkészülést ezekre a versenyekre és értékes tapasztalatokat gyűjtött a karate őshazájában. Tehát megfelelő alapokkal és részletekben menően kidolgozott, szisztematikus sporttudományos módszerekkel és sok a tapasztalati úton szerzett egyéb komponenssel kiegészítve csináltuk végig a felkészülést. 
Szinte minden hétvégén összetartás zajlott és az aktuális kvalifikációs versenyek, teszt versenyek mellett, és két nagyobb volumenű edzőtáborban is csiszoltuk a tudást, hogy Prágában eredményesek legyünk. A mátraházi és a bonyhádi edzőtábor hatalmas előkészületekkel, komoly anyagi invesztícióval, magas nemzetközi szinten realizálódott. A Testnevelési Egyetem professzionális stábjának vezetője dr. Rácz Levente támogatásával és edzőivel a legmagasabb szinten valósult  a táborunk a Mátrában. A bonyhádi edzőtábor tulajdonképpen csak az i-re a pontot tette fel. Szakmailag rendkívül egyszerű dolgunk volt, hiszen a modulokba rendezett szakmai anyagaink, érthető és világos módon mutatnak utat a felkészülésben és tulajdonképpen csak a személyre szabása zajlott a felkészülésben. 

Szabó Liza - Junior női -55 kg   -  EB. bronzérem
Liza eltökélten és maximális fókuszáltsággal csinálta végig a teljes felkészülést és szinte lemosta a tatamiról első ellenfelét, akitől tavaly egyhangú bírói döntéssel kapott ki. A fejlődése így viszonylag objektív módon látható, de sajnos második ellenfele egy fejrúgással búcsúztatta a következő küzdelmektől. Számára fontosabb bizonyíték, a jó felkészülés, mint bármilyen kupa, ugyanis most már biztosan tudjuk, hogy a jövőben számíthatunk tőle szép eredményekre. Taktikai, stratégiai érése összerendezettebbé és jelentősen hatékonyabbá fogja tenni küzdelmeit. 

Kiss László Mátyás Ifjúsági férfi-60 kg   -  EB. bronzérem
Laci és családja hatalmas energiákat mozgósítva, félig távkapcsolatban oldották meg a felkészülést, hiszen Sopronban élnek a hétköznapokban. Lacika rendkívül fegyelmezetten és szorgalmasan csinálta végig a hétvégi edzőtáborok és összetartások közötti etapokat. Két küzdelmet magas fölénnyel abszolvált, majd fejrúgással kapott ki a döntőbe jutásért. Kétségtelen, hogy az ifjúsági szabályok nagy korlátot jelentenek egy versenyzőnek és ezen keretek közé beszorulva Lacika nem tudja megmutatni, mire is képes valójában, így a junior korcsoportba történő belépés számára nem csak nagyobb lehetőség, hanem egyfajta megkönnyebbülés is, lebutított küzdelemtől való szabadulás okán. 

Lendvai László Junior férfi -75 kg   -  EB. bronzérem 
Két versenyzőnk is ugyan abban a kategóriában szerepel a hazai versenyeken, a címvédő Móczó Milán és Lendvai Laci is. A férfi 70 kg regnáló Európa bajnoka Móczó Milán, épp ezért Lacikát a 75 kg-s kategóriába neveztük, magassága alapján. Sajnos nem sikerült testsúlyát az eltervezett 72-73 kilóra feltornászni és tulajdonképpen 5-7 kiló különbséggel vágott neki a küzdelmeknek kategóriájában. Két nehéz küzdelmet csinált végig, melyből a másodikat saját maga nehezítette meg önmaga számára és hatalmas mentális és fizikai áldozatok árán tudta csak visszahozni a mérkőzést. Harmadik mérkőzésén felőrölte ellenfele, sok volt számára a súlykülönbség és ahogy lenni szokott a végelszámolásban minden nüansz is számít, amely Laci esetében szinte biztos vereséghez vezetett a döntőbe való jutás küzdelmében. 

Szajka Bendegúz Junior férfi -65 kg  -  EB. bronzérem
Bendegúz Szabó Lizához hasonlóan előnyerő volt a sorsolás alapján és a bemérkőző azeri fiúval került össze, aki nagy vehemenciával esett Bendegúznak a küzdelem első szakaszában. Nem titok, hogy ez meglepte Bendegúzt, de tapasztalatának és jó kondíciójának köszönhetően először kiegyenlítődött a küzdelem, majd felőrölte ellenfelét. Következő román ellenfele kihasználta egy pillanatnyi kihagyását és fejrúgással wazarit szerzett. Igaz Bendegúz többször visszaadta a találatot, amely az Y Média kis filmjében is szerepel, a bírók azonban nem ítéltek wazarit és így elbúcsúzott a további küzdelmektől. Bendegúz számára hasonlóan Szabó Lizához a tapasztalatok összegzése és a taktikai, stratégiai, valamint izomtudati előrelépés hozza meg a várt sikert. 

Csibra Barnabás Ifjúsági férfi -70 kg,  -  EB. ezüstérem
„Az idő véges” és Barnabás bizonyos tekintetben ezt elfelejtette az elmúlt két évben és későn kapcsolt a felkészülés során. Ez kétségtelenül nagyot lendített rajta és a végső sikerhez tulajdonképpen elégnek kellett volna lennie pillanatnyi felkészültségének, amennyiben a bírók valóban nézik a küzdelmet és a szabályok értelmében a találatokat wazarival jutalmazzák. 
Drámai pillanatok, óvás, újrajátszott mérkőzés, hatalmas presztízs csata, egymásnak feszülő szurkoló tábor és idegőrlő másodpercek után jutott be a döntőbe Barnabás. A döntőben méltatlanul, a karate mozgásanyagát bántóan, egyszerű stílussal képviselő litván ellenfele várta. Barna megszerezte a wazarikat, melyek hangos csattanása a sisakon sem tudta a bírók kezében lévő zászlót meglendíteni. Az Y Média videójában az egyik leglátványosabb fejrúgás Barnáé, de ez a látvány nem tudott olyan ingereket kiváltani a bírók fejében, hogy azt wazarival jutalmazzák. A litván fiú egyértelmű győzelme nem csoda, hogy kiborította Barnát és a szurkolótáborunkat is, hiszen több sebből vérzett ennek a küzdelemnek a bírói megítélése. A folyamatosan toló, lökdösődő, fejét előre toló litván versenyző szerzett Európa bajnoki címet, míg Barna extra megoldásokkal is alulmaradt és be kellett érnie az ezüstéremmel. Már a döntőbe kerülés óvása is a bírói gárda gyenge munkáját mutatta, amit az óvásunk elfogadása és az újra mérkőzés be is bizonyított. Egy azonban biztos, amennyiben Barnabás az elmúlt két évben is az utolsó két hónapban mutatott minőséggel edz, akkor jelentősen kevesebb ellenállással találkozik küzdelmeiben. Sokat tanult, túl nagy áron. 

Treba-Kovács Kira ifjúsági női -60 kg  -  EB. aranyérem
Kíra története és a felkészülés alatt nyújtott teljesítménye igazi előadás téma lehetne egy edzői tovább képzésen. A címe valami ilyesmi lehetne az előadásnak:
Hogyan lett valaki Európa bajnok, aki ki akart szállni a karatéból, majd kvalifikációs bonyodalmakba keveredeve végül az Európa bajnoki döntőben legyőzi riválisát?”
 Kíra esetében nagyobb feladat volt megérteni a benne zajló folyamatokat, mint felkészíteni a versenyre. Az utolsó hónapokban reggeli plusz edzésekkel rendkívül motiváltan edzett és jól sikerült a diétája  is. Határozottan, egyértelműen versenyzett és a döntőben a címvédő debreceni riválisát Sólyom Annát a hónapokig gyakorolt taktikai elemmel verte. Talán Kíra sem hitte el, hogy az a taktikai elem működő képes lesz, és az ifi szabályok, valamint a monoton gyakorlás sem erősítette benne a hitet. A wazari megszerzése után hirtelen minden megváltozott és a hátralévő néhány másodperceben csak fegyelmezettnek kellett maradnia. Megtört a jég, és persze az is igaz, hogy ilyen felkészültségű, súlyát optimalizáló Treba Kirával nem találkozott Anna, aminek pozitív elemeit stratégiának jelöltük meg küzdelem előtt.

Kerekes Réka junior nő -65 kg  - EB. aranyérem
Réka pontosan tudta mit jelent elveszíteni egy Európa bajnokságot hiszen tavaly az első körben búcsúzott és több mint egy évet készült, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Az ő felkészülése tehát már tavaly elkezdődött, több felnőtt versennyel tarkítva, extrém terhelésekkel és extrém versenyekkel. Tavaly Bulgáriát is megjárta Milánnal a KWU VB-re tapasztalatokért utazott. A felkészülését végig céltudatosan, nagy motivációval csinálta végig és végig biztos volt benne, hogy Európa bajnok lesz. Mindhárom küzdelmében erős fölényt mutatott pedig formája nem volt 100%-os amit a versenyen tapasztaltunk, de rutinos versenyzőként abból építkezett és hozta ki a legtöbbet ami rendelkezésre állt. Wazarikkal győzött és helyre állt a világ rendje - a mi szemszögünkbő- a kétszeres ifjúsági EB  győztes junior EB győztes is lett. Réka világos tovább lépési információkhoz is jutott amire szüksége is lesz hiszen ősszel felnőttel között bontogathatja tovább szárnyait, hogy jövőre felnőtt nők között méresse meg magát hasonlóan Mező Lilihez.

Móczó Milán junior férfi -70 kg   - EB. aranyérem
A címvédőnek nem csak jól kell küzdenie a versenyen, hanem nyernie is kell. A címvédés egy picit több mint egy győzelem.  Milán tavalyi győzelem után ismét hatalmasat fejlődött és ezt a fejlődést még tovább szerettük volna gyorsítani és több elemében mélyíteni is. Ennek nem csak az újabb junior EB. volt az oka, hanem a junior és felnőtt korosztály közötti szakadék minimalizálása is szerepet játszott. 
Milán ezért utazott Thaiföldre az EB. felkészülése alatt több hétre. Új ingerekért és azért, hogy kilépjen a komfort zónájából tűzbe tartsa a lelkét a fárasztó, sokszor monoton edzésekkel teljesen más környezetben. 

Ezeket az ingereket Milán pontosan tudta applikálni a kyokushin mozgás anyagába és a legnehezebb pillanatokban a Thaiföldön „halálig” gyakorolt testrúgás billentette helyre a küzdelmet. Három küzdelmét utólag mondhatni simán nyerte, de az elődöntőben bolgár ellenfele teljes erőbedobásra kényszerítette. A döntőben is bolgár várta, akit a tavalyi KWU VB-n látott tapasztalatok alapján pontos stratégiával könnyedén tudott verni két percben, pedig nagy bajnok a bolgár fiú is. A folyamat menedzselés szó, Milán felkészülését visszanézve válik teljesen érthetővé, azaz nem a kupákért és a pillanatnyi dicsőségéért tesszük a dolgunkat, hanem alázattal a versenyzőért dolgozunk. A versenyző sportkarrierje tehát nem érzelmi alapon tervezett és nem reményekkel van teli, hanem objektív elemekkel. A remény ugyanis nem stratégia.
Milán "Best spirit" különdíja megérdemelt és tiszta képet mutat a súlycsoportján túl is.

U16-U18 videó ITT: https://youtu.be/HKtYQoCFn_E

Mező Lili felnőtt női súlycsoport nélküli Európa bajnok
Amikor Lili háromszor is végig csinálta a Japán Dream Cupra a felkészülést már akkor is távolabbra tekintettünk, és hasonlóan Milánhoz és a többiekhez nem kupákért utaztunk Japánba. Azok a rossz nyelvek, akik kudarcként értékelték a Japán felkészülésünket most csattanós választ kaptak negatív kritikájukra, és talán innen vissza tekintve beláthatják, hogy tervezés nélkül egy fa éket sem lehet elkészíteni. Lili több éve teljesítmény diagnosztikai hátérrel készül hasonlóan több versenyzőnkhöz, amely Dr. Kovács Péter támogatásával és irányításával professzionális módon egészíti ki rendszerünket és ad széles alapot az építkezéshez. Lili szintén tudatosan az elmúlt 10 évben háromszor versenyzett Japánban, többször Litvániában és Lengyelországban, valamint Belgiumban, Kazahsztánban, Ausztriában, Horvátországban stb. Emellett már ifiként együtt edzett Inga Mikstaitével akit rendszeresen hívunk meg edzőtáborainkba pontosan azért, hogy ne reménykedjünk hanem, hogy tudjunk dolgunkat az éles szituációkban is. Emellett Lili juniorként több éve együtt  táborozott a felnőtt lengyel válogatottal és a mostani elődöntőben lengyel ellenfelél  várta. Marta Lubost évek óta jól ismeri. Így tehát nem az izgalomé volt a főszerep ezen az EB-n hanem a stratégiák legyártásán és azok betartásán és azok taktikai elemeinek illesztésével foglalkozhattunk. Mező Lili ellentmondást nem tűrően súlycsoporttól függetlenül 18 évesen emelkedett felül teljes nemzetközi mezőnyön, amit a bajnoki cím is jól mutat. De a bajnoki címen túl a mozgás minősége, ereje, dinamikája és veszélyessége is jól mutatta a különbséget. Lili ebben az évben több hazai és nemzetközi versenyt nyert miközben felkészült az áprilisi súlycsoportos Európa bajnokságra, ahol csak az akkor még kilencszeres Európa bajnok Inga tudta megállítani. Közben érettségizett és egy négyes miatt nem lett kitűnő, amely szó értelme azért nem fedi a valóságot mert Lili láthatóan kitűnő ahogy az ábra is mutatja. Megkapta a „Jó Tanuló Jó Sportoló országos elismerést is.  „Vajon kitűnik e Lili a többi diák közül? A költői kérdésre az újabb Eb felkészülés, és minden idők legfiatalabb súlycsoport nélküli Európa bajnoki címe adja meg a választ. Az emelt szintű ötös érettségi csak egy bosszantó nap volt, ami plusz terhet rótt a felkészülésben Lilire és már másnap elfelejtettük mivel a felkészülés fontos időszakában volt. Lili tehát két világversenyen szerepelt kimagaslóan, kimagasló tanulmányok mellett és megszerezte a kvótát az őszi Japánban megrendezésre kerülő világbajnokságra. LILI HIGHLIGHT ITT: https://youtu.be/hEdg50APvP8

Köszönet nyilvánítás
Köszönet illet mindenkit, aki egy olyan sikernek volt a támogatója amit ezt megelőzően nem éltünk át. Kilenc versenyzőből kilenc hozott érmet a prágai Európa bajnokságról. Köszönet illeti a szülőket, a Yakuzák SE teljes közösségét, támogatóinkat és csapat minden tagját. Valóban egy csapatként álltunk a versenyzők mögött és mellett és ezeket az energiákat jól tudtuk hasznosítani a sikerek érdekében. Több új elem is bekerült a rendszerünkbe, amik nagy hatékonysággal támogatják a munkánkat. A szakmai stáb, masszőrrel egészült ki Solymosi Antal személyében. Az áldásos hatását a versenyzők tudják igazolni. A Yakuzák SE. Móczó Milán Thaiföldi útját is bele értve konkrétan több mint 3 millió forinttal támogatta a kilenc versenyző felkészülését. Támogatóink és Jászberény város és Nagykáta város önkormányzati támogatása nélkül ezt nem tudtuk volna megvalósítani. A siker tehát közös még akkor is ha egy valaki veszi át az érmet a dobogó bármelyik fokán. Gratulálok mindannyiunknak. Biztos vagyok benne, hogy sikerink folytatódnak hiszen Danka Hunor, Móczó Márk, Lendvai Levente, Notheisz Janka és stb szó szerint a tűzhöz a legközelebb állnak.

(tovább...)