U21 és U16 Európa bajnokság - beszámoló

szo, 2018-11-24 09:40 — admin
534893B7-E21C-4D46-BAE0-E0F07D450A07.jpeg
46516353_1933522220068648_1002470994956255232_n.jpg
2018. évi U16 és U21-es Európa bajnokság, Budapest
25 ország 450 versenyző

Mező Lili Európa bajnok és Best Fighter különdíjas
Barnabás Gál Európa bajnok
Szajka Bendegúz ezüst érmes 
Kiss László Mátyás bronz érmes 
Lendvai László bronz érmes

„EB.” Ez a két betű nagyon sokszor hangzott el ebben az évben. Tavasszal Lengyelországba utaztunk a felnőttek és juniorok „EB-jére”, most pedig az ifik és a huszonegy év alattiak „EB-je” volt a cél.
Tavasszal két arannyal tértünk haza Lengyelországból. Lili és Milán a juniorok között bizonyított és kétséget nem hagyva lettek Európa bajnokok. Lili közben betöltötte a 18. életévét és így már a felnőttek között a 21 év alattiak kontinens viadalán is rajthoz állhatott. Az ifik, Szabó Liza. Gál Barnabás, Szajka Bendegúz, Lendvai László, Kiss László Mátyás, és Csibra Barnabás folyamat menedzseléssel jutottak szóhoz -közel egy évtized után- a hivatalos Európai tatamin. A két Barnabás, Bendegúz Japánt is megjárta, de voltak Litvániában, Lengyelországban is többször. Belgiumban, Szlovákiában és persze számtalan hazai versenyen bizonyítottak. Liza és a két Laci szintén szereztek nemzetközi tapasztalatokat. Tehát megfelelő nekifutással közösen menedzselte őket az egyesület a szüleikkel közösen, hogy egyszer ott állhassanak az Európai viadalon.

A verseny nem indult jól. Két versenyzőnk azonnal kiesett. Szabó Liza kapkodva küzdött és ez nemzetközi szinten erős rivális ellen maga a végzet. Csibra Barnabás alul múlta önmagát. Igaz egy szép találatot nem adtak meg a bírók számára, ami azonnal tovább juttatta volna, de keveset tudott bemutatni tudásából. A szó átvitt és valós értelmében is lefagytunk. 
Finoman szólva nem volt jó ötlet egy mezítlábas sportot a jégpalotába tenni. Több  szempontból is jégre vitték a szervezők az EB-t. 
Barnabás jól bemelegített ugyan, de eltűnt belőle az a dinamika ami extra megoldásokhoz szokta segíteni. „Versenyrutinja” mindkét versenyzőnek gyenge lábakon áll, ezen a területen sok dolguk van, amely a személyiségük jelentős változtatása nélkül nyilván nem sikerülhet. 

Lendvai Laci, szülei, és edzője három éve még álmodni sem mert volna az EB. szereplésről. Nagy munkával azonban eljutott idáig, amit kétségtelen ő végzett el. Azonban szülei Erika és Laci valamint edzője elképesztő energiákat és háttér támogatást nyújtottak számára, Fazekas „Bubó” István és sok-sok segítő mellett, hogy eljöhessen az a nap amikor ott állhat válogatott versenyzőként egy EB-n. Két küzdelemben is győztesen jött le Laci a tatamiról. Harmadik küzdelmében alul maradt ugyan, de becsülettel harcolt. nem találta az ellenszert, hogy változtasson a küzdelem lefolyásán. Nem álltak rendelkezésre - Szabó Lizához hasonlóan - azok a mentális panelek, amelyek egy szorult helyzetben azonnal segíteni tudtak volna. A fizikum edzése az egyik fele a felkészülésnek. 


Kiss Laci jó kezdett és két küzdelemben bizonyította, hogy övé lehet az EB. cím. A második küzdelmében erős grúz ellenfelét verte jó taktikával. A folytatás azonban nem úgy sikerült ahogy vártuk. Ismerte magyar ellenfelét Szalai Somát ennek ellenére hullámzó mentális erővel állt elé. Az EB. elvárt hőfokát ellenfele tartani tudta Lacival szemben és végül fölényt mutatva győzött. Ott volt Laci előtt a piros szőnyeg a dobogó legfelső fokára, hiszen a döntőben nem túl erős román fiú várta volna. Szalai Soma nem is adott esélyt a döntőben neki, igy vígasz a magyar győzelem, de Laci reményei ezzel szertefoszlottak.

Három döntőt nyertünk Budapesten, mégis csak két aranyunk lett…

Szajka Bendegúz felkészülését zavarta kézsérülése, de végig fegyelmezetten foglalkozott vele és rövid idő ellenére rendbe is jött, így száz százalékosan tudott tatamira lépni. Mind a négy küzdelmét megnyerte mégis csak ezüstérmes lett. Végig fókuszált és erős volt. Többször megfogta gyomorra ellenfeleit és azokat kihasználva könyörtelenül fejrúgásokkal wazarikkal menetelt. Egészen a döntőig.
Ott felháborító bírói közreműködéssel vettek el tőle wazarit erő találatot a döntőben. De a két menet végén kapott két piros zászló mellé sem állt a litván vezető bíró. Nyilvánvaló okkal tette. Oda akarta adni a mérkőzést a grúz fiúnak. Oda is adta. Bendegúz elfáradt a harmadik hosszabbításra és kikapott. Mindent megtett és nagy fölényt mutatva győzött kétszer is, és fejbe is rúgta ellenfelét szabályosan. A bírói manipuláció végtelen tárházával nem tudta felvenni a versenyt. Kétszeres Litván bajnokként is vigasztalja, hogy ezzel is csak erősebbé vált. Szülői és edzői szemmel azonban ez kevés vigasz. talán papíron kellene eldönteni ki, hol, milyen bajnok lesz. Akkor sok mindent megspórolnánk.  


Gál Barnabás végig járta az utat, hogy ezen a napon senki ne állítsa meg. Versenyrutinja gyerek korától fegyelmezett és jól össze tudja rendezni akkor a mikor kell energiáit. Ellentmondást nem tűrve négy küzdelem után lett EURÓPA BAJNOK. Ellenfelei között ő volt a klasszis és nem találkozott igazi kihívóval. Küzdelmeit jól építette fel és sok wazarit és ippont is szerzett. Testtartása is a bajnok volt végig.
Épp ezért a dobogó legfelső fokáról a 2019-es junior EB. felé tekintve látnia kell a további kemény munkát is, hiszen ott a másodéves juniorok között párjára lelhet. Gratulálunk Barnabás!


Mező Lili a felnőttek között egy hónapja már bizonyított Horvátországban és bajnok is lett. Az a verseny is, és az azt megelőző bő évtized összes versenye is ide vezetett. Kazahsztánban,  a három Japán versenyen, Litvániában, Belgiumban, Lengyelországban, Ausztriában, Horvátországban, Szlovákiában mind-mind ezt a várat építettük. Dr. Kovács Péter teljesítménydiagnosztikai vizsgálatai alapján ebbe az irányba tartottunk több mint öt éve. Bő két percet küzdött három ellenfelével. Ippon, ippon, wazari. Húsz, tíz másodperces küzdelmek és egy gyenge spanyol lány a döntőben. Azaz nem a lány volt gyenge, ő a mezőnybe belesimult. Lili emelkedett ki. Hasonlóan Gál Barnához a dobogó legfelső fokáról, már a 2019-es litvániai felnőtt EB. felé kell tekintenie Lilinek. A kemény munka a felnőttek világában elkezdődött. Széles alapokkal bátran tekinthet Lili a jövőbe. Szülei, edzője és az egyesület bátran engedheti el a kezét a felnőttek világában, hisz felneveltük, hogy után pótolja a felnőtt versenyzőket. Zsófitól átvette a staféta botot…

Köszönetnyilvánítás

Köszönet a szülőknek, hogy támogatják gyermeküket és az egyesületet munkájukkal. Köszönet Jászberény és Nagykáta Önkormányzatának a támogatásért! Köszönet Horváth Lacinak és feleségének a hegykői edzőtábor szervezéséért és munkájukért! Köszönet a Kiss családnak a soproni edzőtáborért és a Növényi Sportakadémiának a kiváló helyszínért! Köszönet mindenkinek aki előre mozdítja ügyünket! Sokan sokat dolgoztunk a sikerért! Megyünk tovább...

Gratulálunk a versenyzőknek!!!




(tovább...)